månadsarkiv: januari 2017

Dags att välja till gymnasiet

Hej alla elever och föräldrar!

Under hösten har jag haft enskilda samtal med alla elever. Vi har pratat om framtids- drömmar, intressen, styrkor och så klart gymnasieprogram och skolor. Vissa vet precis vad man vill göra i framtiden, vilket gymnasieprogram man vill välja och/eller vilken skola man vill gå på – andra är mer osäkra. Men ingen fara, nu under våren finns möjlighet till fler samtal. Lättast är att skriva upp sig för ny tid i dokumentet som jag har delat med klasserna. Det går också bra att maila alternativt söka upp mig på rummet eller hugga mig i farten så bokar vi en tid. Föräldrar är självklart också välkomna, själva eller tillsammans med sitt barn.

De flesta gymnasieskolorna har redan eller kommer under vårterminen att öppna sina portar för besök av blivande elever (och föräldrar). Ni Föräldrar, följ gärna med era ungdomar och Ni Ungdomar ta med era föräldrar! Bästa sättet att få en inblick i en skola är att själv besöka den, prata med elever/lärare och se och höra vad skolan har att erbjuda.

Ansökan görs och antagningsbeskeden visas på Gymnasieantagningens hemsida www.gyantagningen.se. Den  18 januari öppnas hemsidan för ansökan. Någon dag innan eller efter detta datum kommer ett brev med lösenord skickas hem till eleverna. Lösenordet behövs för att kunna lägga in sina val och se sina besked så fota gärna av koden och/eller spara den på ett bra ställe. I bif länk kan man läsa samt se en film om hur man lägger in sina val: http://www.gyantagningen.se/ansokan-antagning/hur-gor-jag-min-ansokan.html

Under fyra veckor är hemsidan öppen för ansökan. Den 15 februari stängs den.

I mitten på april, den 18 april öppnas hemsidan för visning av preliminärt antagningsresultat. Inga papper kommer att skickas hem utan återigen måste man logga in med sitt lösenord för att kunna se de preliminära antagningsresultaten.  

Den 20 april öppnas hemsidan åter för om-/ändringsval. Vill man, har man nu möjlighet att lägga till nya program, skolor, ta bort eller ändra rangordningen i sina val. Det är inget måste. Är man nöjd med sina val gör man ingenting.

Den 15 maj är sista dag för omvalsansökan, kl 24.00 stängs sidan.

Ett par veckor efter skolavslutningen i juni, den 30 juni ska man återigen logga in med sitt lösenord för att se till vilken skola och program man antagits till.

Jag får ofta frågan: “Hur många val måste man göra?” Det finns ingen angiven gräns för hur många val man ska göra men jag föreslår 3-4 stycken. Det beror ju lite på vilka betyg man har och till vilka skolor/program man söker. Lägg gärna till ett säkerhetsval, dvs välj en skola/program där det egna meritvärdet ligger en bra bit över den senaste antagnings- gränsen, helst på senaste medianpoängen. På www.gyantagningen.se under fliken “Slutliga antagningen 2016” hittar man antagningslistor till samtliga skolor i Stockholms län.

Det är viktigt att man RANGORDNAR sina val – sätter den skola/program man helst vill gå på, på första plats, andra valet på andra plats osv. Man blir nämligen bara antagen till ETT program/skola (ett av valen). Blir man antagen till en högre rangordnad utbildning i ansökan
stryks man automatiskt från utbildningar med lägre rangordning. Här är ett par exempel:

  1. Jag har gjort 4 val.
    Jag antas till mitt förstahandsval. Val 2, 3 och 4 stryks därmed. Jag behöver inte göra något mer, i början/mitten av augusti blir jag kallad till min nya skola.

  2. Jag har gjort 4 val.
    Jag antas till mitt andrahandsval. Val 3 och 4 stryks. Jag måste aktivt gå in och tacka ja till min plats men även ta ställning till om jag vill stå kvar som reserv till mitt förstahandsval. Jag rekommenderar alla att tacka ja till sin erbjudna plats samt stå kvar som reserv om man fortfarande önskar det. Om jag varken tackar ja till det erbjudna andrahandsvalet eller platsen som reserv till förstahandsvalet har jag inte någon skola att gå till i augusti.

När man har lagt in sina val på hemsidan och känner sig nöjd, bekräftar man ansökan, skriver därefter ut den, skriver under den och lämnar in den till mig!

Kika gärna mer på Gymnasieantagningens hemsida. Här finns bland annat en nedladdningsbar app med de viktigaste datumen örande gymnasievalet. Under fliken “Frågor och svar” kan man få svar på det mesta som rör gymnasieansökan och valet.

Behöver du hjälp med något av detta så kontakta mig på mail eller sök upp mig i mitt rum. Jag är på skolan varje måndag och tisdag.

Lycka till!

Hälsningar
Annette, syv
anmak_s@edu.sollentuna.se